top of page
iStock-1454139245.jpg

Travma Nedir?

Travma son zamanlarda günlük yaÅŸantımızda bizde stres yaratan olayları tanımlamak için sık olarak kullandığımız bir kelime haline geldi. Sözlük tanımı kiÅŸinin üzerinde beden ve ruh açısından önemli ve etkili yaralanma belirtileri bırakan yaÅŸantılar olsa da ani ve beklenmedik ÅŸekilde geliÅŸen, günlük rutini bozan, kaygı, dehÅŸet, panik duygularını uyandıran, kiÅŸinin anlamlandıramadığı yaÅŸantısal olaylar olarak tanımlamak daha açıklayıcı olacaktır. GörüldüÄŸü üzere psikolojik travmayı hoÅŸ olmayan, tatsız bir yaÅŸam olayından ayırmak önemlidir. Bir olaya travmatik diyebilmek için, kiÅŸinin olayı; yaÅŸamına karşı bir tehdit olarak algılaması, beden bütünlüÄŸüne karşı bir tehdit olarak algılaması, sevdiklerine karşı bir tehdit olarak algılaması veya inanç sistemine karşı bir tehdit olarak algılaması.

​

Travmatik olay baÅŸka bir kiÅŸinin eylemlerinin sonucunda gerçekleÅŸebilir veya bir kazadan kaynaklanabilir. ÖrneÄŸin; yangın, deprem, fiziksel veya cinsel saldırı, taciz, savaÅŸ, terör eylemleri, araba veya uçak kazaları, aile içi ÅŸiddet…

Travma-1024x677.jpg
Travma-1-770x430.jpg

Travmanın Nedenleri Nelerdir?

Kötü bir olayın travmaya sebebiyet vermesinin yukarıda sıraladığımız travmanın bileÅŸenlerine ek olarak birçok sebebi olabilir. KiÅŸinin bilinmeyen bir durumla karşı karşıya olması, bu durumun veya olayın kiÅŸiyi hazırlıksız yakalaması, tek seferle sınırlı olmaması yani tekrarlayıcı olması (örneÄŸin tacizkar veya ÅŸiddet gösteren bir partner gibi), bir baÅŸkasının kötü niyetinden kaynaklanması, kiÅŸinin en savunmasız döneminde yani çocuklukta meydana gelmesi, kiÅŸinin olay karşısında kendini güçsüz hissetmesi gibi sebeplerden dolayı yaÅŸanan olay travmatik bir iz bırakabilir.

​

Travma’nın Belirtileri Nelerdir?

Birçok kiÅŸi travmatik bir olaydan sonra güçlü duygusal veya fiziksel tepkiler yaÅŸar. ÇoÄŸu durumda tehditin ortadan kalkmasının ardından bu huzursuz edici tepkiler zamanla azalacaktır. Ancak olayın ciddiyetine ve bizim için olan önemine baÄŸlı olarak psikolojik travmanın belirtileri kötüleÅŸebilir veya daha uzun süre devam edebilir. En yaygın semptomlardan bazıları ÅŸunlardır: olayla ilgili rahatsız edici düÅŸünceler, kabuslar, bilinç bulanıklığı, ürkeklik, endiÅŸe, olayı yeniden yaşıyormuÅŸ gibi hissetmek, çalkantılı ruh hali.

​

Travma Süreci ve AÅŸamaları

Travma yaÅŸayan herkes aynı ÅŸekilde yara almaz. Bununla beraber, olanları iÅŸlemek, iyileÅŸmek için zaman harcayarak acı veren duygularla uÄŸraÅŸmak gerekir. Psikolojik travmayı dört adımda ele almak mümkündür. Elektrik sistemi gibi insanların sinir sistemi de aşırı uyarılmaya maruz kalabilir. Travmatik bir olay meydana geldiÄŸinde de bu durum gerçekleÅŸir. Vücut kendini kapatma ve yalnızca temel düzeyde iÅŸlev gösterme eÄŸilimindedir. Bu ilk aÅŸamadır. Bazıları bu aÅŸamada kendilerini uyuÅŸmuÅŸ veya ÅŸokta olarak tanımlarken diÄŸerleri duygusal olarak kopuk hissettiklerinden bahsederler. Bu ilk etki geçtikten sonra hisler ve duygular geri dönmeye baÅŸlar. KiÅŸi sürekli olarak olay hakkında konuÅŸuyor gibi görünebilir. Yazı yazmak veya çizim yapmayı baÅŸlarına gelen olayı iÅŸleme aracı olarak kullanabilirler. Bu bunalmışlık duygularını serbest kılmanın bir yoludur, böylece iyileÅŸme baÅŸlayabilir. Hareket haline geçmek kiÅŸilere travmatik olayın ardından ihtiyaç duydukları kontrol duygusunu veriyor gibi görünmektedir. Zira hissettikleri güçsüzlük duygusu felç edici bir etkiye sahiptir. Bu dönemde insanlara kart göndermek, hastaneleri ziyarete gitmek, birileri için yemek piÅŸirmek kadar olaÄŸan eylemlerin bile yardımı yadsınamaz. KiÅŸiye amaç duygusu veren ÅŸeyler iyileÅŸmeyi teÅŸvik edebilir. Ä°yileÅŸmenin bir baÅŸka saÄŸlıklı yolu ise baÅŸkalarıyla birlikte olmaktır. Benzer bir olay yaÅŸamış olanlarla konuÅŸmak olayın acısını serbest bırakmanın bir baÅŸka yoludur. Ä°yileÅŸme yolculuÄŸunun bu aÅŸamasında kiÅŸiler hedefleriyle yeniden baÄŸ kurduklarını ve baÅŸkalarıyla daha derin baÄŸlantılar içine girdiklerini ifade ederler.

​

Travmayı 5 aÅŸamada inceleyen araÅŸtırmalar da bulunmaktadır. Ä°lk etki aÅŸamasında yani travmadan hemen sonra kaygı ve korku duyguları ön plandadır. Ä°kinci aÅŸamada birçok kiÅŸi yaÅŸadıkları felaketin sonuçlarıyla baÅŸa çıkmak adına zihinsel ve fiziksel olarak kendini tüketme pahasına çalışır. Buna kahramanlık aÅŸaması adı verilmiÅŸtir. Balayı aÅŸamasında ise kiÅŸi hayatta kaldığı ve kendisine gelen yardımlardan dolayı büyük bir minnettarlık duygusu içerisindedir. Dördüncü aÅŸama uyanış aÅŸamasıdır. Bu süre zarfında kiÅŸiler öfke ve engellenmiÅŸlik hisleri yaÅŸarlar. Bu hisler çoÄŸu zaman yetkili mercilerin yapılması gerekenleri zamanında yapmamış olmalarından kaynaklanır. Son aÅŸamada ise algılar daha gerçekçi bir hale bürünür. KiÅŸiler karşılaÅŸtıkları problemlere kiÅŸisel çözümler üretebilmek adına sorumluluk üstlenmeyi kabul ederler. Buna yeniden yapılanma aÅŸaması denir. KiÅŸilerin zihinsel ve duygusal süreçleri evrilmektedir. Bu nedenledir ki psikoterapinin en verimli olması beklenen aÅŸama da budur.

​

Çocukluk Çağı Travması

Birçok insan ideal bir çocukluk geçirmemiÅŸ ve erken yaÅŸamlarında travmatik olaylara maruz kalmıştır. Fiziksel veya cinsel istismar, ihmalkar tutumlar veya ÅŸiddet çocuklar için dayanılmaz ve baÅŸ etmesi oldukça güç yaÅŸantılardır. Bu kiÅŸi yetiÅŸkinlik hayatında acı veren çocukluk anılarından kaçabilir. Fakat bu yaÅŸantıların verdiÄŸi acıyla yüzleÅŸmek kolay olmasa da gereklidir. Zira tedavi edilmediÄŸinde bu tür travmalar kiÅŸiye çeÅŸitli ruhsal rahatsızlıklarla bedel ödetmeye devam ederler.

​

Dolaylı Travma (İkincil Travmatik Stres)

Hayatta çoÄŸu zaman birçok insan travmatik stres yaÅŸar ve bu durum onlara karşı empati duymamıza yol açar. Travmatik stres bozukluÄŸu ile mücadele eden birine bakım veren kiÅŸi ikincil bir travma etkisi yaÅŸayabilir. Hastayla ilgilenirken bakının üzerinde travmanın ikincil bir etkisine maruz kalacak ÅŸekilde bir iz bırakabilir. Bu, bakıcının hastanın acı, sıkıntı, terör ve korku gibi duygularına ilk elden maruz kalması, hastanın hikayesini tekrar tekrar dinlemesinin olası bir etkisidir. Bu travmanın ÅŸiddeti kiÅŸiden kiÅŸiye farklılık gösterse de dünyaya, benliÄŸe ve topluma iliÅŸkin algıda öne çıkan semptomatik deÄŸiÅŸimlere yol açabilir.

bottom of page