top of page
iStock-1454139245.jpg

Madde Bağımlılığı

Madde Kullanım BozukluÄŸu olarak da bilinen uyuÅŸturucu bağımlılığı, yasal veya yasa dışı bir maddenin kullanımını kiÅŸinin kontrol edememesine yol açan beyin ve davranışları ciddi derecede etkileyen bir rahatsızlıktır. Bağımlı olunduÄŸunda ilacın verdiÄŸi zarara raÄŸmen kiÅŸi kullanmaya devam eder.

​

Madde bağımlılığı sosyal ortamlarda eÄŸlence amaçlı deneysel bir kullanımla baÅŸlayabileceÄŸi gibi kiÅŸi reçeteli ilaçlara maruz kalarak ya da ilacı reçete edilen bir akraba ya da arkadaÅŸtan alarak da bağımlılık yoluna girebilir. Bağımlılık riski ve bağımlılığın ne kadar hızlı oluÅŸabileceÄŸe elbette kiÅŸiden kiÅŸiye ve maddeden maddeye göre deÄŸiÅŸiklik gösterir. Zaman geçtikçe kiÅŸi daha yüksek dozlara ihtiyaç duymaya baÅŸlar. Aynı zamanda kiÅŸinin madde kullanımı arttıkça uyuÅŸturucusuz kalmak da onun için giderek zorlaÅŸacaktır. Kullanımı bırakma giriÅŸimleri ise yoÄŸun bir isteÄŸi ve bununla beraber çeÅŸitli fiziksel belirtileri de beraberinde getirecektir. Bunlara çekilme belirtileri adı verilir.

​

Bağımlılığı yenmek ve uyuÅŸturucudan uzak kalmak için uzman bir kadrodan yardım almanız gerekir. Bunun yanı sıra aile ve sosyal çevrenin de desteÄŸi oldukça önem arz eder.

Madde-Bagimliligi-1024x681.jpg
istockphoto-1093509824-612x612.jpg

Hangi Maddeler Bağımlılık Yapar?

Dünya SaÄŸlık Örgütü’nün tanımına göre uyuÅŸturucu; saÄŸlıksal nedenleri ile alanların dışında, yaÅŸayan organizmaya alındığında organizmanın bir veya birden çok iÅŸlevini deÄŸiÅŸtirebilen herhangi bir maddedir. Bu maddeler bedene girdiklerinde bedensel, davranışsal, ruhsal olarak deÄŸiÅŸikliklere yol açan, kiÅŸiyi uyuÅŸturan, hareketsiz kılan ya da kiÅŸiye kontrolünü kaybettiren ve bağımlılık yapabilen kimyasallardır. Bunlar; alkol, sigara (tütün), uyarıcılar (kokain, kafein, amfetamin, ekstazi), opiyatlar (eroin, morfin, metadon, kodein, meperidin), halüsinojenler, merkezi sinir sistemini baskılayanlar (benzodiazepinler, akineton vb.), uçucu maddeler (benzin, tiner, bali vb.), fensiklidin (PCP), esrar ve benzerleri gibi maddeleri içerir. GörüldüÄŸü gibi uyuÅŸturucu sınıflandırmasının içeriÅŸine dahil olan birçok madde vardır. Bunlardan bazıları doÄŸada bulunabilirken bazıları ise laboratuvarlarda üretilir. Bu sebeple kimisi yasal kimisi ise yasal deÄŸildir.

​

Madde Bağımlılığının Belirtileri Nelerdir?

UyuÅŸturucu bağımlılığı semptomlarından bazıları ÅŸunları içerir:

​

  • Ä°lacı veya maddeyi düzenli olarak kullanmak zorundaymış gibi hissetmek.

  • Özellikle kiÅŸiyi rahatsız eden düÅŸünceleri engelleyen maddeye yönelik yoÄŸun dürtülere sahip olmak.

  • Aynı etkiyi elde edebilmek için zaman geçtikçe daha yüksek dozda ilaca ihtiyaç duyulması.

  • KiÅŸinin maddi gücü el vermese bile ilaca para harcamaya devam etmek.

  • Madde kullanımı nedeniyle kiÅŸinin yükümlülüklerini ve iÅŸ sorumluluklarını yerine getirmemesi.

  • KiÅŸinin madde kullanımı nedeniyle kendini sosyal ortamlardan veya eÄŸlence etkinliklerinden geri çekmesi.

  • KiÅŸinin hayatında sorunlar açtığını, fiziksel veya psikolojik olarak zarar verdiÄŸinin bilincinde olduÄŸu halde madde kullanımını sürdürmesi.

  • KiÅŸinin uyuÅŸturucuya ulaÅŸmak için illegal yollar kullanması.

  • KiÅŸinin madde etkisindeyken kendisini fiziksel tehlike yaratabilecek durumlara sokması (araba kullanmak gibi).

  • KiÅŸinin maddeyi kullanımını bırakmaya çalıştığında yoksunluk belirtileri yaÅŸaması.

​

Bu saydıklarımızın haricinde kiÅŸinin madde kullandığını anlamanın birçok farklı yolu vardır. Madde kullanımı kiÅŸilerde konsantrasyon eksikliÄŸi, halüsinasyonlar, öfke nöbetleri, saldırganlık, yorgunluk, endiÅŸe ve kaygı, ani ruh hali deÄŸiÅŸimleri, huzursuzluk, baygınlık, hafıza kaybı gibi semptomlara da neden olur.

​

Fiziksel bağımlılık; uyuÅŸturucunun tekrar tekrar kullanılmasının beyinin zevk alma ÅŸeklini deÄŸiÅŸtirdiÄŸinde ortaya çıkıyor. Bağımlılık yapan uyuÅŸturucu beyindeki bazı nöronlarda (sinir hücrelerinde) fiziksel deÄŸiÅŸikliklere neden oluyor. Bu deÄŸiÅŸimler uyuÅŸturucuyu bıraktıktan sonra bile uzun süre kalabiliyor.

​

Madde Bağımlılığına Götüren Nedenler

Birçok ruh saÄŸlığı bozukluÄŸunda olduÄŸu gibi madde bağımlılığının da geliÅŸimine çeÅŸitli çevresel ve genetik faktörler katkıda bulunabilir. KiÅŸinin ailesinin inançları, tutumları veya uyuÅŸturucu kullanan akran grubuna maruz kalması gibi kalıtsal özellikleri de hastalığın ilerlemesini hızlandırabilir. YaÅŸ, cinsiyeti sosyoekonomik durum fark etmeksizin her insan uyuÅŸturucu bağımlısı olabilir. Kaldı ki bazı durumlar bağımlılık geliÅŸtirme olasılığını ve hızını etkileyebilir:

​

  • Ailede bağımlılık öyküsü: UyuÅŸturucu bağımlılığı olan bir ebeveyni, kardeÅŸini ya da akrabası olan kiÅŸilerin bağımlılık geliÅŸtirme riski daha yüksektir.

  • Akran baskısı: Özellikle gençler için uyuÅŸturucu kullanmaya baÅŸlamada güçlü bir faktördür.

  • Erken baÅŸlama yaşı: Erken yaÅŸta uyuÅŸturucu kullanmak henüz geliÅŸmekte olan beyin yapısında deÄŸiÅŸikliklere neden olabilir ve madde bağımlılığı geliÅŸtirme olasılığını arttırır.

  • Yüksek derecede bağımlılık yapan uyuÅŸturucu kullanmak: Uyarıcılar, kokain veya opioidler gibi bazı maddeler diÄŸerlerine göre bağımlılığın daha hızlı geliÅŸmesine neden olabilir.

  • Ruh saÄŸlığı rahatsızlıkları: Depresyon, DEHB (Dikkat EksikliÄŸi ve Hiperaktivite BozukluÄŸu), TSSB (Travma Sonrası Stres BozukluÄŸu) gibi rahatsızlıklar uyuÅŸturucu bağımlılığı olasılığını yükseltebilir. UyuÅŸturucu kullanmak kaygı, depresyon, yalnızlık gibi acı verici duygularla baÅŸ etmenin bir yolu olarak görülebildiÄŸinden uyuÅŸturucu kullanımı bağımlılıkla sonuçlanabilir.

​

DüÅŸük benlik saygısı, olumsuz yaÅŸam deneyimleri, aile ve sosyal çevre desteÄŸinin az olması, olumsuz, disiplinsiz, güvensiz bir okul ortamı gibi durumlar da madde bağımlılığına yol açabilecek diÄŸer faktörler arasında sayılabilir.

​

Yazıda bahsedilen konuların tümü madde bağımlılığıyla çalışılabilir. Siz de kendinizle olan yolculuÄŸunuzda size eÅŸlik edecek bir uzman arıyorsanız, Lenus Psikoloji’ye baÅŸvurabilirsiniz

bottom of page