top of page
iStock-1454139245.jpg

Ä°letiÅŸim Problemleri

Ä°letiÅŸim Kurmak ve Ä°letiÅŸimin BileÅŸenleri

Ä°letiÅŸim, insanların varlığı ve hayatta kalması için oldukça kritik bir beceri olmasının yanı sıra organizasyonlar için de büyük önem arz eder. Ortak bir anlayışa ulaÅŸmak adına insanlar arasındaki fikir, bilgi, görüÅŸ, duygu, düÅŸünce vb. paylaÅŸma sürecini iletiÅŸim olarak tanımlayabiliriz. Bu süreç esas olarak üç unsuru içerir: gönderici, mesaj ve alıcı.

​

Gönderici: Mesajı oluÅŸturan ve alıcıya ileten kiÅŸidir. Bu kiÅŸi iletiÅŸimin kaynağı ve baÅŸlatıcısıdır.

Mesaj: Gönderici tarafından üretilen ve sonrasında iletilmesi amaçlanan her türlü fikir, bilgi, görüÅŸ, duygu, düÅŸünce vb.’dir.

Alıcı: Zincirin sonuncusu olan ve gönderici tarafından mesajın iletildiÄŸi kiÅŸidir. KiÅŸi mesajı aldığında onu uygun bir bakış açısıyla algılayıp anladığında ve mesaja göre hareket ettiÄŸinde iletiÅŸimin amacı baÅŸarıya ulaÅŸmış olur.

​

Elbette birden iletiÅŸim süreçlerinde fazla alıcı olabilir. Bu da alıcıların her birinin mesajları birbirinden algılayabileceÄŸi anlamına geldiÄŸinden iletiÅŸim karmaşıklaÅŸabilir.

Iletisim-Problemleri-1-770x430.jpg
Iletisim-Problemleri-1024x494.jpg

İletişim Kurmanın Yolları

Ä°letiÅŸim kurmanın çok çeÅŸitli yolları vardır ve belirli bir zaman diliminde birden farklı ÅŸekilde iletiÅŸime geçmek mümkündür.

​

Sözlü iletiÅŸim; diÄŸer insanlarla bilgi paylaÅŸmak için kelimelerin kullanılmasıdır. Bu nedenle yazılı iletiÅŸimi de içinde bulundurur. SeçtiÄŸimiz kelimeler, bu kelimelerin nasıl duyulduÄŸu ve yorumlandığı bu tür bir iletiÅŸimin temelidir. Sözlü iletiÅŸim; yüz yüze, telefon, radyo ya da televizyon gibi diÄŸer medya araçlarını içerir.

​

İletişim Sorunları

Ä°liÅŸkilerde karşılıklı temel beklentilerin karşılanmaması kiÅŸide çeÅŸitli baÄŸlanma hasarları meydana getirebilir. Bunlar da kendilerini özellikle o hasarı oluÅŸturan kiÅŸiyle iletiÅŸim kurarken gösterebilir. Ä°liÅŸkileri çıkmaza sürükleyen durumların başında da iletiÅŸimdeki aksaklıklar gelir ve zaman zaman iliÅŸkinin kopmasına kadar gidebilen sonuçlara yol açar.

​

Ä°letiÅŸimdeki Sorunlar Nerede BaÅŸlar?

Ä°letiÅŸim kurmaya baÅŸladığımız ve bu becerinin inceliklerini öÄŸrenip kendimizi geliÅŸtirebildiÄŸimiz yegâne yer elbette ailemizdir. Bu becerimizi zaman zaman anne-babamız arasındaki iletiÅŸimi örnek alarak, zaman zaman onlarla kurduÄŸumuz iletiÅŸimi dışarıdaki iliÅŸkilerimize taşıyarak irmek irmek iÅŸleriz. Aile içerisinde öÄŸrendiÄŸimiz iletiÅŸim tarzı özellikle partnerimizle kurduÄŸumuz iliÅŸkiye direkt olarak yansır. Bir zamanlar anne-babamıza baÄŸlandığımız gibi o kiÅŸiye de baÄŸlanırız. EÄŸer karşımızdaki kiÅŸi gönderdiÄŸimiz mesajlara cevap oluÅŸturamıyor ya da biz temas ettiÄŸini hissedemiyorsak bağımızı kaybetmekle karşı karşıya kalırız. Bu durumda da ya kendi duygularımızı bastırır ya da bir cevap almak için savaşırız. Bu iki baÅŸ etme yönetiminin de olumlu sonuçlanmasını beklemek yanlıştır. Ä°lki açık iletiÅŸimden ve kendimizi ifade etmekten uzaklaÅŸmamıza neden olur. Ä°kincisi ise taraflar arasında bir savaÅŸ ilan etmemize yol açar. Özellikle bu iki pozisyondayken yaptığımız çeÅŸitli iletiÅŸim hataları vardır. AÅŸağıda bunları teker teker ele alacağız.

​

İletişim Hataları Nelerdir?

Yukarıda da belirtildiÄŸi üzere iletiÅŸim problemleri iletiÅŸim kurarken yapılan bazı hatalardan dolayı yaÅŸanan aksaklıklardan kaynaklanır. Her iliÅŸki kedine özgü ve biriciktir fakat yapılan hatalı davranış kalıplarına ayırarak inceleyebilmek mümkündür.

​

Karşımızdakinin Beynini Okumak

Bu davranış biçimini günlük hayatımızda sıklıkla kullanırız. Karşı tarafın zihninden geçenleri ve bizimle ilgili düÅŸündüklerini tahmin etmeye çalışır ve muhtemelen yanlış sonuçlara ulaşırız. “Bana kızgın mı?”, “Neden beni görmezden geliyor?” gibi düÅŸünceler aklımızda gezinir durur ve bunlara genelde olumsuz yanıtlar verirken buluruz kendimizi. “Kesin bana küstü.”, “Sanırım artık benimle ilgilenmiyor.” gibi sonuçlara o kiÅŸiyle konuÅŸup neler olup bittiÄŸini sormadan varmış oluruz. Bu durum önyargılarımızın iletiÅŸimin önüne geçmesine yol açar.

​

Küçümsemek

Küçümsemek; karşımızdaki kiÅŸinin duygularını, düÅŸüncelerini, fikirlerini ve deÄŸerlerini önemsizleÅŸtirmeyi içerir. “Buna mı bu kadar üzüldün?”, “Abartıyorsun!” gibi cümlelerle bu deÄŸersizleÅŸtirmeye karşı tarafa hissettirebildiÄŸimiz gibi zaman zaman beden dilimiz, jest ve mimiklerimiz bunu kelimelerin yerine de yapabilir. Her zaman iletiÅŸim kurduÄŸumuz kiÅŸiyle aynı fikirde olmayabilir, aynı deÄŸer yargılarını desteklemeyebiliriz. Fakat önemli olan bunlardan ziyada anlamaya çalışmak ve anlaşıldığını hissetmektir.

​

GeçmiÅŸe Takılı Kalmak

GeçmiÅŸte yaÅŸanmış olan konuÅŸulup çözülmüÅŸ veya konuÅŸulmadan hasıraltı edilmiÅŸ konuların tekrar tekrar ÅŸimdiki zamanda gündeme gelmesi iletiÅŸime zarar vererek iliÅŸkiyi yıpratan diÄŸer bir unsurdur. KiÅŸi bunu belki o anda konuÅŸulması gereken bir konudan kaçtığı için ya da kendi içerisinde hoÅŸ olmayan bir yaÅŸanmışlığı sindiremediÄŸi için yapıyor olabilir. Alttaki nedeni araÅŸtırıp çözerek bu iletiÅŸim sorununu ortadan kaldırmak yararlı bir çözüm olacaktır.

​

Suçlamak/Yargılamak

“Sen” ile baÅŸlayan cümleler bu davranış biçimine oldukça iyi bir örnek teÅŸkil eder. Bu tarz bir iletiÅŸim taraflar oluÅŸturarak kiÅŸileri uzaklaÅŸtırır. KiÅŸilerin birbirlerini anlamaya çalışmak yerine savunmaya geçmelerine neden olur.

​

Küsmek/Bloklamak

Küsmek; iletiÅŸimdeki büyük bir kopukluÄŸa sebebiyet verir. KiÅŸiler tam olarak neler olduÄŸunu anlayamadan, açıklama yapmadan veya iÅŸitmeden çözüm bulmak için de çabalayamazlar. Bu nedenle küsmek ciddi bir iliÅŸkisel probleme de yol açabilir.

​

Genellemek

Genelleme yapmak kiÅŸiyi çaresiz kılarken aynı zamanda kiÅŸide yetersizlik hislerini tetikler. “Bir türlü memnun olmuyorsun!”, “Çocuklarla ilgili bana hiç yardımcı olmuyorsun.” gibi cümlelerin aslında düÅŸündükçe gerçeklik payının çok da yüksek olmadığı aÅŸinadır. Bir kiÅŸinin memnun olduÄŸu durumlar ya da çocuklarıyla ilgilendiÄŸi zamanlar elbette vardır. Ä°letiÅŸim kurduÄŸumuz kiÅŸiye eksik veya yanlış olduÄŸu mesajını vermek yapılabilecek büyük hatalardan biridir.

​

Hasıraltı Etmek

Bu davranışı özellikle konuÅŸması güç konularda sergileriz. Kavga etmek, tartışmak veya canımı sıkmak istemediÄŸimizde o an için sorunun üzerine kapamak daha kolay gelir. Bu da iletiÅŸimde kopukluklara ve ileride geçmiÅŸe yönelik yapılması muhtemel tartışmalara zemin hazırlar.

​

Karakter Özelliklerine Saldırı

Ä°letiÅŸim kurduÄŸumuz kiÅŸiye sinirlenmek, darılmak, gücenmek elbette ki oldukça doÄŸaldır. Fakat bu duyguların nedenini kiÅŸinin karakterine baÄŸlamak büyük bir hatadır. Bunun yerine o kiÅŸinin hangi davranışının bizi etkilediÄŸini açıklamak daha yapıcı bir iletiÅŸim kurma yoludur.

​

EÄŸer siz de iletiÅŸim kurma ÅŸeklinizde bu hataları yaptığınızı düÅŸünüyorsanız deÄŸiÅŸtirmek için harekete geçmek hem size hem çevrenizdeki kiÅŸilere iyi gelecektir. Ruh saÄŸlığı uzmanları iletiÅŸimsel sorunları ele alarak daha saÄŸlıklı ve etkili bir iliÅŸki ortamı kurmanıza yardımcı olabilir.

bottom of page