top of page
iStock-1331265169.jpg

ERGEN TERAPÄ°STÄ°

Ergenlik dönemi, 12-24 yaÅŸ arasında gerçekleÅŸen, biyolojik, psikolojik ve zihinsel deÄŸiÅŸimleri içeren bir dönemdir. Çocukluk ile yetiÅŸkinlik dönemi arasında köprü olan bu dönemde kimlik arayışı yoÄŸunlaşır. Birçok deÄŸiÅŸikliÄŸi aynı anda yaÅŸayan bu gençler için bu deÄŸiÅŸikliklere adapte olmak zaman zaman zorlayıcı olabilir.

​

Ergenlik Dönemi Sorunları Nelerdir?

Ergenlik dönemi, birçok alanda deÄŸiÅŸikliklerin yaÅŸanmaya baÅŸladığı bir dönemdir. Çocukluktan yetiÅŸkinliÄŸe geçiÅŸ, sorumlulukların, ihtiyaçların, iliÅŸkilerin farklılaÅŸması dolayısıyla ergenlik dönemindeki bir birey için zorlayıcı olabilir. Ergenlik döneminin temel meselesi, kiÅŸinin “kim” olacağı ve/veya “nasıl biri” olacağı yönündeki arayışlarıdır. Bu arayışlar zaman zaman ebeveynler ile çatışma yaÅŸanmasına da sebep olabilir.

​

Duygusal ve entellektüel becerilerde yaÅŸanan deÄŸiÅŸimlerin çoÄŸu yalnızca genç için deÄŸil, aynı zamanda ebeveynler için de zorlayıcıdır. Ebeveyn, büyüyen çocuÄŸunun geliÅŸim seviyesini gözden kaçırarak fazla ya da az sorumluluk almasını bekleyebilir. VerdiÄŸi tepkileri, duygusal deÄŸiÅŸimlerini anlamakta ve adapte olmakta zorlanabilir. Tüm bu deÄŸiÅŸimler ergenlerin uyum becerisinin düÅŸmesine ve çeÅŸitli alanlarda problem yaÅŸamalarına sebep olabilir.

​

​Bu dönemde en sık karşılaşılan problemler genellikle akademik baÅŸarıda düÅŸüÅŸ, arkadaÅŸlar ve/veya öÄŸretmenlerde olan iliÅŸkideki problemler, aile içi iliÅŸkilerde problemler, bağımlılıklar, sınav kaygısı, dikkat eksikliÄŸi, öfke problemleri, uyku ve yeme bozukluklarıdır. Tüm bu genel sınıflamaların yanı sıra, kiÅŸinin zorlandığı, hayat kalitesini düÅŸüren ve iyi oluÅŸunu etkileyen her türlü alandaki sorun, psikoterapi konusu olabilir.

ergenlik-donemi-nedir.jpg
ergen-psikolog.jpg

Ergenlik Dönemi Psikoterapisi

Ergenlik dönemi fırtınalı bir dönemdir. Bu dönem kiÅŸinin kendisi için zorlayıcı olduÄŸu kadar çevresindeki kiÅŸiler için de zorlayıcı olabilir. Kimlik ediniminin olduÄŸu bu dönemde genç, nasıl biri olacağına dair arayış içerisindedir. Bu dönemde bir uzman desteÄŸi almak hem sorunların çözülmesinde hem de saÄŸlıklı geliÅŸimin devam ettirilmesinde etkili olup, yetiÅŸkinlik döneminde karşılaşılabilecek sorunların da önüne geçilmesinde etkilidir.

Psikoterapi Süreci Nasıl Ä°ÅŸler?

Bireysel psikoterapiler gibi ergenlerle olan psikoterapilerde de gencin yaşı ve içinde bulunduÄŸu geliÅŸim dönemi göz önünde bulundurularak tedavi planı yapılır. Psikoterapi sürecinde gence, yaÅŸadığı problemlerin kaynaklarına yönelik iç görü edinmesi ve çözümler geliÅŸtirebilmesi; kendini tanıyabilmesi ve kendini yatıştırma kapasitesini geliÅŸtirebilmesi ve saÄŸlıklı bir yetiÅŸkin kimliÄŸi inÅŸa edebilmesi yönünde profesyonel destek verilir. Bu psikoterapiler yüz yüze veya koÅŸullar uygun olduÄŸu müddetçe online olarak gerçekleÅŸtirilebilir. Süreç boyunca ebeveynler arasıra, gencin de bilgisi dahilinde olmak üzere sürecin gidiÅŸatı ile ilgili bilgilendirilir ve gerekli durumlarda sürece dahil edilir.

​

Yazıda bahsedilen konuların tümü ergen psikoterapisinde çalışılabilir. Siz de kendinizle olan yolculuÄŸunuzda size eÅŸlik edecek bir uzman arıyorsanız, Lenus Psikoloji’ye baÅŸvurabilirsiniz.

bottom of page